СЛАВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА РУМСКОГ.

Архијереско намесништво румско у духовној радости прославило је своју славу Светог апостола и јеванђелиста Јована Богослова.
Уочи празника служено је Вечерње богослужење са петохлебницом у храму Сабора српских светитеља у Руми са почетком у 17:00ч. Вечерње богослужење служили су јеромонах Лазар (Цветичанин), духовник манастира Раваница, јереј Александар Миличевић, парох вогањски, јереј Марко Јањић, парох малорадиначки и ђакон Страхиња Џамбић. За певницом су певали свештеници архијерејског намесништва румског. Након вечерњег богослужења свештенство се упутило у салу Николајевског храма у Руми где је одржано предавање на тему: “Како настаје књига о парохији и храму-од парохије до монографије”. Предавање на поменуту тему одржали су протојереј мр Јован Милановић, ректор Богословије Светог Арсенија Сремца и старешина саборног храма у Ср Карловцима и господин Срђан Ерцеган, историчар уметности из Новог Сада. У наставку вечери припремљена је трпеза љубави за коју су се постарали домаћини протојереј Бранислав Мишковић и протојереј Вујадин Савић пароси при храму Сабора Српских Светитеља у Руми. Присутном свештенству, дивним речима благодарности пре свега Богу и апостолу „љубави“ на овом сабрању, обратили су се Архијерејски намесник румски протојереј Сретен Лазаревић и протојереј мр Јован Милановић.
На сам дан празника, служена је Света Литургија у храму Преноса моштију Светог оца Николаја у Кленку са почетком у 9:30ч. Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Велизар Живановић дугогодишњи секретар ЕУО-а Епархије сремске и Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија и старешина саборног храма у Ср Карловцима (у пензији), а саслуживали су му Архијерејски намесник румски протојереј Сретен Лазаревић, јереј Чедомир Грујић, парох Јазачки и ђакон Страхиња Џамбић. Светој Литургији молитвено су присуствовали пензионсани свештеници архијерејског намесништва румског, протојереј- ставрофор Јован Јовичић, протојереј- ставрофор Рајко Цабунац, протојереј-ставрофор Георгије Мрвић, протојереј-ставрофор Милован Пузовић, ректор Богословије Светог Арсенија протојереј мр Јован Милановић, као и свештенство архијерерјског намесништва румског. Обављен је чин резања славског колача а пригодном беседом присутном свештенству и верном народу речима благодарности и љубави обратио се Архијерејски намесник румски протојереј Сретен Лазаревић. Након Света Литургије уследило је послужење у парохијској сали у Кленку, за коју се постарао домаћин овогодишњег сабрања јереј Влада Ђурић, парох кленачки. После кратког окрепљења, свештенство се упутило у “Посавско ловиште Каракуша” надомак Кленка, где је одржано предавање на тему: “Савремени дигитални процеси и бављење историјом”. Предавање је одржао проф др Борис Стојковски ванредни професор Философског факултета у Новом Саду. Уследио је свечани славски ручак, након којег се присутном свештенству обратио протојереј мр Јован Милановић ректор Карловачке Богословије честитавши славу намесништва, пожелевши свима духовне снаге и крепости да наставе на путу Господњем. Након кратког предаха, уследило је представљање софтвера “Дигитални Дневник благајне” господина Саше Бороша, софтвер инжењера из Сремске Каменице.
Да све прође у најбољем реду, свечано и обогаћено сјајним и динамичним садржајем, постарали су се Архијерејски намесник румски протојереј Сретен Лазаревић, заједно са свештенством архијерејског намесништва румског.
Благодарни Богу и Светом Јовану Богослову, на духовној снази и радости задобијеној на овогдишњем заједничарењу увек крепљени речима нашег заштитника “По томе ће сви познати да сте моји ученици ако будете имали љубав међу смобом“ (Јн.13,35).
Текст: Јереј Марко Јањић, парох малорадиначки.
Поздравна беседа у Кленку протојереја Сретена Лазаревића
Поздравна ре протојереја Јована Милановића.

IMG_3154

IMG_3150

IMG_3131

IMG_3133

IMG_3185

IMG_3188

IMG_3198

IMG_3194

IMG_4818

IMG_4817

IMG_4819

IMG_4821

IMG_4827

IMG_4822

IMG_4825

IMG_4828

IMG_4831

IMG_4832

IMG_4833

IMG_4834

IMG_4820

IMG_4823

IMG_4826

IMG_4829

IMG_4830