Свештенство


Ђакон Ђорђе Ц. Вишекруна

Јереј Душан Вишекруна

Старешина храма и парох Прве парохије Душан Вишеркуна, рођен је 19. фебруара 1980. године у Карловцу (Република Хрватска). Основну и музичку школу завршио је у родном граду и Слуњу.

Након матуре у Богословији Света Три Јерарха у Фочи, уписао је тамошњи факултет Светог Василија Острошког.

Радио је као вероучитељ у Основној школи Никола Тесла у Новим Бановцима и Основној школи Бошко Палковљевић Пинки у Старој Пазови од увођења веронауке, 2001. године до јануара 2010. године.

Епископ сремски Господин Василије рукоположио га је у чинове ђакона, у Катедралном храму у Сремским Карловцима, 6. децембра и презвитера, у Батајници, 13. децембра 2009. године.

За пароха у Новим Бановцима постављен је 1. јануара 2010. године, где је од 1. јуна 2012. године био Старешина храма Светог Василија Острошког.

Децембра 2012. године, основао је Дечији хор Црквеног пјевачког друштва Острог, при храму Светог Василија Острошког у Новим Бановцима.

1. новембра 2014. године постављен је за пароха Прве парохије и Старешину храма Силаска Светог Духа на Апостоле у Руми.

Ожењен је супругом Драганом, рођеном Четник, са којом има кћер Јовану.

 

 

 

 

 

 

Протојереј Сретен Лазаревић

Протојереј Сретен Лазаревић

Протојереј Сретен Лазаревић, рођен је на празник Сретења Господњег 1981. године. Основну школу „Вожд Карађорђе“ завршио је у Јакову, а Богословију СветогАрсенија у Сремским Карловцима, 2001. године. У чин ђакона укоположио га је Епископ сремски Господин Василије,поставивши га за парохијског ђакона при храму Свете Петке у Новој Пазови и за вероучитеља у Основној школи „РасткоНемањић – Свети Сава“. Од 1. новембра 2003, постаје службеник Епархијског управног одбора, задужен за магацин црквене робе, а на овој дужности остао је до празника Светог апостола Луке 2005, када га Епископ сремски Господин Василије рукополаже у чин презвитера. За пароха друге парохије, при храму Свете Петке, и за вероучитеља у новопазовачкој основној школи, постављен је 15. новембра исте године. Поред учешћа у изградњи храма Преподобне мати Параскеве у Новој Пазови, јереј Сретен Лазаревић са братством ове светиње објавио је књиге: „Молитве за исцељење од сваке болести“, „Одговарање на Архијерејској литургији“ (Светог Јована Златоустог и Светог Григорија Двојеслова) и „Преподобна мати Параскева“. Са православном омладином покреће лист „Србљак“. На другу парохију при храму Сабора српских Светитеља у Руми, постављен је 1. марта 2011. године. Заједно са својим сапаросима старао се о изградњи светиње и покренуо је лист „Сабрање“. На другу парохију при храму Силаска Светог Духа на апостоле прелази 2013, а у јулу исте године уведен је у дужност архијерејског намесника румског. Дужност старешине овог храма поверена му је од маја 2014. године. Епископ сремски Господин Василије произвео га је у чин протојереја, на празник Успења Пресвете Богородицеу граду Руми, 2014. године. Ожењен је Даниелом, рођеном Павлица.

 

 

 

 

 

 

djakon Nemanja TeofilovicЂакон Немања Теофиловић рођен је 25. јула 1990. год. у Новом Кнежеву у свештеничкој породици проте Славка Теофиловића, као треће дете протинице Јоке. Убрзо по рођењу, његов отац добија премештај у Ириг, где је Немања одрастао и завршио Основну школу.

По завршеној Гимназији у Руми, благословом Епископа сремског Г. Василија уписује Богословски факултет у Београду на којем је 1. октобра 2014. год. дипломирао на тему „Богословска проблематика Трећег васељенског сабора“ код професора догматике Епископа браничевког Г. Игњатија Мидића. Након дипломирања, уписује мастер студије које тренутно изучава.

Благословом и руком Његовог Преосвештенства Епископа сремског Г. Василија, бива рукоположен у ђаконски чин 11. октобра 2015. год. у храму Вазнесења Господњег у Руми. Након праксе у Саборном храму Силаска Св. Духа на Апостоле у Руми, бива постављен за парохијског ђакона Српске православне црквене општине Рума, причисленог Саборном храму Силаска Св. Духа на Апостоле у Руми.

Ожењен је супругом Александром (рођ. Вртача) из Хртковаца.