Свештенство


о. Душан Вишекруна

протонамесник Душан Вишекруна


Старешина храма и парох Прве парохије протонамесник Душан Вишекруна, рођен је 19. фебруара 1980. године у Карловцу (Република Хрватска) где завршава Основну и нижу музичку школу.

Након матуре у Богословији Света Три Јерарха у Фочи, уписао је тамошњу Духовну академију Светог Василија Острошког.

Радио је као вероучитељ у Основној школи Никола Тесла у Новим Бановцима и Основној школи Бошко Палковљевић Пинки у Старој Пазови од увођења веронауке, 2001. године до јануара 2010. године.

Епископ сремски Господин Василије рукоположио га је у чинове ђакона, у Катедралном храму у Сремским Карловцима, 6. децембра и презвитера, у Батајници, 13. децембра 2009. године.

За пароха у Новим Бановцима постављен је 1. јануара 2010. године, где је од 1. јуна 2012. године био Старешина храма Светог Василија Острошког.

Децембра 2012. године, основао је Дечији хор Црквеног пјевачког друштва Острог, при храму Светог Василија Острошког у Новим Бановцима.

1. новембра 2014. године постављен је за пароха Прве парохије и Старешину храма Силаска Светог Духа на Апостоле у Руми. Године 2016., са братством храма, отпочиње велику обнову храма Силаска Св. Духа на апостоле. 2017. године оснива Српско црквено певачко друштво „Вера“ које отпочиње активно учешће у богослужбеном животу Цркве.
23. јануара 2022. године Његово Преосвештенство Епископ сремски Г. Василије одликовао га је звањем протонамесника.

Ожењен је супругом Драганом, рођеном Четник, са којом има кћер Јовану и сина Стефана.

 

 

 

 

 

 

о. Сретен Лазаревић

протојереј-ставрофор Сретен Лазаревић


Протојереј-ставрофор Сретен Лазаревић, рођен је на празник Сретења Господњег 15. фебруара 1981. године у Тузли. Прва четири разреда Основне школе завршио је у селу Дубници у општини Калесија у Босни и Херцеговини. 1992. године у избеглиштву са породицом доселио се у Срем, у село Јаково крај Београда где је завршио Основну школу „Вожд Карађорђе“. Из Јакова одлази у Богословију Светог Арсенија Сремца у Сремским Карловцима коју завршава 2001. године. Основне академске студије економије завршио је на Високој школи за пословну економију и предузетништво у Београду. У чин ђакона рукоположио га је Епископ сремски Господин Василије,поставивши га за парохијског ђакона при храму Свете Петке у Новој Пазови и за вероучитеља у Основној школи „Растко Немањић – Свети Сава“. Од 1. новембра 2003, постаје службеник Епархијског управног одбора у Сремским Карловцима, задужен за магацин црквене робе и на овој дужности остао је до празника Светог апостола и јеванђелисте Луке 2005. године, када га Епископ сремски Господин Василије рукополаже у чин презвитера. За пароха друге парохије, при храму Свете Петке у Новој Пазови и вероучитеља у новопазовачкој Основној школи, постављен је 15. новембра исте године. Поред учешћа у изградњи храма Преподобне мати Параскеве у Новој Пазови, презвитер Сретен Лазаревић са братством ове светиње објавио је књиге: „Молитве за исцељење од сваке болести“, „Одговарање на Архијерејској литургији“ (Светог Јована Златоустог и Светог Григорија Двојеслова) и „Преподобна мати Параскева“. Са православном омладином покреће лист „Србљак“. На другу парохију при храму Сабора српских Светитеља у Руми, постављен је 1. марта 2011. године. Заједно са сапаросима старао се о изградњи храма и покренуо лист „Сабрање“. На другу парохију при храму Силаска Светог Духа на апостоле прелази 2013. године, а у јулу исте године уведен је у дужност архијерејског намесника румског. Епископ сремски Господин Василије произвео га је у чин протопрезвитера, на празник Успења Пресвете Богородице у граду Руми, 2014. године због заслуга на обнови румских храмова. 2014. приредио је издање књиге „Преподобна мати Параскева“, 2017. године објавио је приповетку „Буђење живота – Лазаров поглед“ а 2018. године приредио је издање књиге „Отачки текстови о Евхаристији“. Од 2014. године обавља дужност управника канцеларије ДФСПЦ „Човекољубље“ у Руми, а од 2019. године и ДФСПЦО у Руми „Сандра Б Премроу“, члан је Савета и Управног одбора Епархије сремске. 2016, 2018. и 2020. године био је на поклоњењу светињама у Јерусалиму и осталим местима у Светој земљи. 23. јануара 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ сремски Г. Василије одликовао га је правом ношења напрсног Крста и звањем протојереј-ставрофор.
Ожењен је супругом Даниелом са којом има кћер Ђурђину.